Slaap-kopje koffie?

Gepubliceerd op 16 april 2024 om 16:54

Vorige week liet ik via mijn Instagram account weten dat ik mijn gratis SLAAPPRAAT! doe in een koffiezaakje. Hier ontving ik een reactie op ...

"Koffie en Slaap, dat gaat toch niet samen?"

 

Mijn reactie Jawel hoor, als je maar op tijd stopt met de koffie!

 

Koffie en slaap, hoe zit dat bij jou?

 

Hoe is je koffie-inname? Hoeveel en op welk tijdstip van de dag?

Is koffie het eerste wat jij pakt als je wakker wordt? Om wakker te worden, als boost? Omdat je geen tijd neemt voor ontbijt?

Drink je het juist alleen in de ochtend omdat je weet dat later drinken een negatieve invloed heeft op je slaap?

Of misschien ben jij degene die weet dat het niet verstandig is maar toch de hele dag door koffie drinkt, zelfs in de avond?

Of drink je het tijdens je middagdip zodat je gefocust blijft?

Of denk je er niet over na? 

 

Er zijn vele varianten te bedenken voor het drinken van koffie en wanneer. De hersenstichting heeft een slaaponderzoek gedaan naar het verschil tussen weten en doen. 62% van de deelnemers weet dat cafeïne de slaap verstoort. Toch drinkt 64% van de deelnemers koffie of thee. En daar zit hem meteen een makkelijk verbeterpunt. Als je wat je weet ook echt gaat doen!!!

 

Hoe zit dat bij jou?

 

Doe jij wat je weet of is dat juist het lastige? Net zoals de mevrouw die ik coachte? Zij sliep om 02.00 nog niet, nacht na nacht. Ze had een zeer verstoord slaap-waakritme, laat slapen en laat wakker. Na inventariseren hoe haar dag eruit zag bleek, ze dronk wel tot 23.00 koffie en over de hele dag verspreid héél veel koppen koffie! Ja, ze had wel eens gehoord dat koffie niet zo goed was maar daar had zij geen last van, ze was gewoon een slechte slaper, altijd al geweest! In stapjes hebben we de hoeveelheid koffie afgebouwd en langzaamaan de tijd van drinken aangepast. En wat denk je, natuurlijk werd haar slaap- waakritme "normaler" en daarmee ook haar dagelijkse sociale functioneren. Gelukkig heeft ze het een kans gegeven, ook al dacht ze dat koffie die negatieve invloed niet had bij haar!

 

Wat doet koffie of cafeïne dan precies met je slaap?

Dat proces en de gevolgen van je kopjes koffie begint al overdag. Namelijk op het moment dat je wakker wordt gaat het hormoon adenosine werken. Hoe langer je wakker bent, hoe meer adenosine er aangemaakt gaat worden. Dit gaat er in de loop van de dag/ avond voor zorgen dat je slaperig wordt en zin krijgt om te gaan slapen. Dit heet slaapdruk. Cafeïne dempt de opbouw van de slaapdruk omdat je van cafeïne alerter en wakkerder wordt. Het gaat in de hersenen de strijd aan met adenosine waardoor het het slaperigheidsignaal blokkeert en je slaap zal beïnvloeden. 

Cafeïne blijft lang in je systeem, er is steeds meer onderzoek dat aantoont dat je lichaam vijf tot zeven uur nodig heeft om de helft van de cafeïne uit je kopje koffie te verwerken. De helft ervan! Dus reken uit voor de cafeïne van een hele kop koffie. Daarnaast is het goed om je te beseffen dat er nog meer dranken zijn die cafeïne bevatten, cola, energiedrankjes, sommige theeën maar ook chocolade kan cafeïne bevatten. Dat drinken beïnvloed ook de adenosine!

 

Gelukkig hebben we voor de koffieliefhebbers ook cafeïnevrije koffie tot onze beschikking. Ook hierin zit nog cafeïne, natuurlijk is dit altijd vele malen minder dan in een gewone kop koffie. Hierbij verwijs ik je ook naar de site van het Voedingscentrum, zij hebben nog meer info, een mooi overzichtslijstje van cafeïne houdende producten en de hoeveelheid cafeïne het bevat.

https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/cafeine.aspx)

 

Ga jij nu doen?

Er zijn vele momenten op een dag om koffie te drinken en alle redenen zijn legitiem. Alles ligt aan jouw persoonlijke situatie. Ik adviseer je er serieus naar te kijken als je je slaap als slecht ervaart. Of blijf jij wel weten maar niet doen? Hierbij geef ik je een opdracht die je kan uitvoeren rondom je koffie-inname. Het geeft je zeker inzicht en kan je helpen

  • Koop een mooi klein notitieboekje en maak dat je cafeïne dagboekje. Zo kan je terug lezen en ... meten = weten.
  • Noteer dagelijks hoeveel cafeïne-houdende dranken je drinkt
  • Maak ook een kolom aan voor de tijdstippen dat je drinkt.
  • Beschrijf ook of en met welke reden je drink. Dit kan bijv zijn voor energie of gezelligheid.
  • Registreer dit een week, inclusief het weekend omdat je dan vaak een ander ritme hebt.
  • Analyseer het voor jezelf, waar zit de verbetering en ga nu echt doen wat je weet! 
  • schrijf je verbeterplannetje op.
  • Voer dit 2 weken uit.
  • Schrijf op als het lukt of niet lukt met reden.
  • Noteer de verandering die je bij jezelf opmerkt.

 

Je beloning zal zijn dat je slaap beter is geworden!!!

 

Laat je weten hoe het gegaan is?

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.