Zomertijd en je bioritme.

Gepubliceerd op 22 maart 2024 om 14:52

Dat uurtje verschil, doe niet zo flauw daar kan je geen last van hebben!

In de nacht van zaterdag 30 maart op zondag 31 maart verzetten we de klok weer. De zomertijd gaat in! En ja, ook al gaat dit maar om een uur verschil, voor jou kan dit een heel groot verschil zijn. Je bioritme kan namelijk van slag raken.

Je bioritme, biologische klok of circadiaan ritme wordt mede gestuurd door het licht (en donker). Ons lichaam, slaap- en waakritme en onze lichaamsprocessen zijn daar op afgesteld. Je bioritme zorgt de hele dag, in een cyclus van ongeveer 24 uur, voor verschillende processen in je lichaam, functioneren van je organen, aanmaak van hormonen maar bijv. ook wanneer je slaperig gaat worden.

 

Dat ene uurtje kan inderdaad veel verschil maken en je bioritme van slag laten raken. Ons bioritme is namelijk een heel gevoelig intern kompas. Het 24uurs ritme wordt voor die ene nacht 23uur, een gemis van een belangrijk uur. 

 

Als de zomertijd ingaat zetten we de klok een uur vooruit. Wat we daar dagelijks van merken is dat het 's avonds langer licht blijft en 's ochtends weer donker is als we opstaan. In de loop van de maand trekt dit weer bij en is het ook 's ochtends weer licht. Het abrupt op één moment verzetten van de tijd zorgt bij de ene persoon voor geen enkele klacht en de ander kan zich wekenlang brak voelen, niet helemaal zichzelf en niet vooruit te branden. 

Als je er weinig last van hebt is dat fijn. Het aanpassen van je bioritme gaat bij jou makkelijker en je ondervindt er geen merkbare gevolgen van. Vaak is dit het geval bij ochtendmensen of als je wat minder dan gemiddeld slaap nodig hebt. Heb je er wel last van dan heeft jouw bioritme meer tijd nodig om aan het verzetten van de tijd te wennen. Vaak is dit bij avondmensen, je gaat dan vaak al later naar bed en een uur minder slapen betekent dan nog vroeger opstaan.

 

Daarnaast kan het zijn dat je de eerste nachten slechter en minder slaapt dan je normaliter doet. De vermoeidheid kan zich in een korte tijd opstapelen. Ook gaan we in de zomer vaak later naar bed, denk aan die gezellige warme avonden buiten. Je kan zo langzaamaan een slaaptekort opbouwen. Iets om alert op te zijn!

 

Door de overgang naar de zomertijd, door deze ene nacht uit je bioritme gehaald te worden kan je directe gevolgen ondervinden omdat je dat uur minder geslapen hebt. Mogelijk een slaapfase minder, minder remslaap of midden in een slaapcyclus wakker geworden. Je slaap is belangrijk voor fysiek en mentaal herstel en dat gebeurd deze specifieke nacht minder. Je bent daardoor minder uitgerust en staat met een ander gevoel op. Uit onderzoek is aangetoond dat dit resulteert in meer ongevallen en nadelige gezondheidseffecten. Gelukkig herstel je binnen enkele dagen van deze abrupte overgang en heeft je bioritme zijn nieuwe ritme gevonden. 

 

We weten dat je je kunt voorbereiden op deze verstoring van je bioritme. Voor degene die hier hinder van ondervinden is dat erg prettig. Belangrijk is dat je je beseft dat je er enkele dagen van tevoren aan moet denken, zet dit dus in je agenda en laat dit jaarlijks herhalen!! Het vraagt namelijk wat energie en discipline van je maar niet getreurd, erg ingewikkeld is het niet!

 

Tips;

  • Knip het uur tijdsverschil op in 6 x 10min of 4 x 15min en start zoveel dagen van tevoren met vroeger gaan slapen en eerder opstaan. Zo gaat de overgang geleidelijk waardoor je bioritme langzaamaan kan wennen.
  • Als je wakker wordt, de dag en dagen na het verzetten van klok, doe je meteen je gordijnen open en gebruik je het positieve effect van licht voor je bioritme. 
  • Heb je, na het verzetten van de klok, moeite met inslapen dan kan je een overgang inbouwen door bijv. je gordijnen eerder dicht te doen en gedimd licht te gebruiken. Je "forceert" als het ware je lichaam en brein te denken dat donker is en tijd om te gaan slapen.
  • Sommigen vinden het prettig om op zaterdag hun horloge al eerder op de zomertijd te zetten. Je kan dan bijv. eten op de "nieuwe tijden" zodat je lichaam ook wat dat betreft in het nieuwe ritme kan komen.
  • Blijf voldoende in beweging en doe dit vooral buiten. Dit is altijd helpend voor je bioritme en zorgt voor opbouw van slaapdruk. , 

 

En misschien een beetje tegenstrijdig maar probeer er ook ontspannen mee om te gaan. Geef jezelf tijd en ruimte en doe wat voor jou goed voelt. Je lichaam zal er sowieso aan wennen!

 

Welke gevolgen ervaar jij bij het verzetten van de klok naar zomertijd?

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.